EK začala vyšetrovať, či Microsoft plní dohodu z roku 2009

17.07.2012 Celý región

Brusel 17. júla (TASR) - Európska komisia (EK) začala vyšetrovať, či americký softvérový gigant Microsoft vyhovel jej nariadeniu z roku 2009 a umožnil svojim užívateľom prístup k internetovým prehliadačom konkurenčných spoločností. Ak komisia zistí, že Microsoft neplní dohodu, hrozí mu mastná pokuta.

Komisia v minulosti obvinila Microsoft, že zneužíva dominantné postavenie na trhu. Spoločnosti hrozila pokuta vo výše 10 % z ročných globálnych tržieb. Softvérový gigant nakoniec pristúpil na dohodu s EK, aby sa vyhol pokute, a sľúbil, že umožní Európanom prístup na internetové prehliadače konkurencie.

Komisia má však podozrenie, že Microsoft si v prípade operačného systému Windows tento záväzok neplní. Podľa EK užívatelia z 27 členských štátov Európskej únie s týmto operačným systémom nemajú od februára 2011 doteraz možnosť voľby internetového prehliadača. Microsoft sa ospravedlnil a tvrdí, že ide o technický problém, ktorý sa snaží riešiť.

"Pre technickú chybu meškáme s uvoľnením softvéru BCS (browser choice screen)," uvádza sa vo vyhlásení Microsoftu, ktorý sa za meškanie ospravedlnil. Oznámil tiež, že už klientom distribuuje nový softvér s možnosťou voľby prehliadača.

Informovala o tom agentúra Reuters.
 

Vyberte región